• Záverečné skúšky v III.CB a III.CC

          • Dňa 17. júna 2024 žiaci učebných odborov biochemik so zameraním na mliekarskú výrobu a cukrár úspešne ukončili štúdium na našej škole vykonaním praktickej a teoretickej časti záverečnej skúšky.

            Preukázali výborné praktické zručnosti i teoretické vedomosti pod vedením svojich učiteľov a majstrov odbornej výchovy. Do ďalšieho pracovného a niektorým do „študijného“ života prajeme veľa úspechov naplnenie očakávaní a prianí.

            Ing. Zuzana Rumlová

          • Hodina slovenčiny v Kežmarskom lýceu

          • Študenti tretieho ročníka študijných odborov zažili netradičnú hodinu slovenského jazyka a literatúry.

            Navštívili Lyceálnu knižnicu v Kežmarku, ktorá je najväčšou školskou knižnicou nielen na Slovensku, ale aj v celej strednej Európe. V jej policiach je uložených 150 000 zväzkov kníh z toho 2600 kníh zo 16. storočia. Medzi nimi je aj 53 prvotlačí vytlačených od vynájdenia kníhtlače. Ich kroky ďalej viedli do Dreveného artikulárneho kostola a Nového evanjelického kostola, kde si vypočuli zaujímavý výklad o ich výstavbe a histórii.

            Mgr. Zuzana Krišandová

          • Záverečné skúšky v IV.CK

          • V dňoch 13. a 14. júna 2024 v elokovanom pracovisku v Ľubici vykonávali 1. časť záverečnej skúšky žiaci IV.CK a to praktickú. V predstihu si vylosovali témy, zostavili slávnostné menu a pod vedením majstrov OV Bc. Andrei Hanesovskej, Viery Hudačkovej a Mareka Kováča pripravili chutné jedlá a múčniky.

            Bol to krásny a odborne vedený kulinársky zážitok.

            Mgr. Marta Steigaufová

          • Exkurzia v Hydina Holding v Kežmarku

          • Dňa 5. júna 2024 sa žiaci III.AV odboru veterinárne zdravotníctvo a hygiena zúčastnili odbornej exkurzie v Hydine Holding s.r.o. v Kežmarku pod pedagogickým dozorom s Ing. Martinou Lachovou a Ing. Michaelou Jurdikovou.

            Žiaci sa oboznámili s  celým technologickým postupom chovu hydiny, spôsobom kŕmenia a napájania. Mali možnosť vidieť a porovnať klietkový a volierový chov, ktorý je podobný podstielkovému chovu. Sledovali celú technologickú linku zberu vajec až do triediarne. V triediarni spoznali manuálne triedenie vajec, automatické zariadenie na presvecovanie a triedenie vajec podľa znakov kvality, dezinfekciu, triedenie vajec podľa hmotnosti a zariadenie na označovanie vajec. Mali možnosť vidieť balenie vajec do obchodných obalov a spotrebiteľských obalov. V poslednej časti našej exkurzie videli aj expedičné sklady.

            Cieľom exkurzie bolo rozšíriť odborno-teoretické vedomosti v oblasti chovu hydiny a hygieny vajec.

            Ing. Martina Lachová

          • Školenie v Rakúsku

          • V dňoch 05. – 06. júna 2024 sme sa zúčastnili semináru v školiacom stredisku firmy backaldrin ,,Dom chleba“ v Astene v Rakúsku. 

            Cieľom semináru bola prehliadka výroby, technológia výroby prezentovaných výrobkov bežného pečiva - Kornspitz a návšteva múzea Paneum.

          • Exkurzia ,,Ranč Čajka“

          • Dňa 3. júna 2024 sa žiaci I.AV pod vedením Bc. Dávid Kučmu a Bc. Slavomíry Mlynarčíkovej zúčastnili exkurzie na Ranči ,,Čajka“.

            Žiaci mali možnosť zužitkovať svoje vedomosti z odbornej praxe pri zaobchádzaní, fixácií, prístupu, manipulácii, pozorovaní koní a z oblasti anatómie.

            Na ranči okrem jazdeckých a výkonných koní žiaci videli rôzne plemená hrabavej a vodnej hydiny, králikov a psov.

            Žiaci sa o kone pred jazdou postarali – vyviedli z ohrady, očistili, osedlali a jazdili. Mali k dispozícií 2 koňov, ktorí slúžia pre nejazdcov a začiatočníkov.

            Cieľom exkurzie bolo zvýšiť odbornú úroveň a rozšíriť odborno-teotretické vedomosti a odborno-praktické zručnosti žiakov z oblastí chovu koní.

            Ing. Veronika Dziaková

          • Výmenná prax v Kežmarku

          • V dňoch 27. - 31. mája 2024 sa žiaci 2. ročníka z SOŠ a SOU Kladno v odbore autoopravár zúčastnili výmennej praxe v našej škole.

            V utorok žiaci z Kladna prešli Pieninským národným parkom, kde splavili plťou rieku Dunajec. Po obede navštívili Nestville park a čokoládovňu  v Hniezdnom.

            V stredu  si pozreli Belianske Tatry a pozemnou električkou  sa vyviezli na Hrebienok, odkiaľ  šli peši okolo Studenovodských vodopádov až na Reinerovú  chatu. Po obede žiaci navštívili termálne kúpalisko vo Vrbove.

            Vo štvrtok žiaci z Kladna navštívili naše dielne kde pracovali a zároveň  prebehla medzinárodná súťaž vo výmene kolesa na čas a neskôr sa previezli na našich traktoroch - Zetor Proxima a John Deere. Po súťaži navštívili našu minifarmu v Pradiarni. Po obede si pozreli Kežmarský hrad a našu novozrekonštruovanú školu pod vedením zástupkyne pre praktické vyučovanie Ing. Ivety Fodorovej a majstrov odborného výcviku Bc. Jaroslava Bolcára a Jaroslava Beskyda.

            V piatok spokojný a oddýchnutý  odcestovali domov do Kladna.

            Jaroslav Beskyd