S hlbokým smútkom v srdci Vám oznamujeme, že nás dnes navždy opustil náš kolega, učiteľ a výborný priateľ Ing. František Václav (1945 - 2022).
Česť jeho pamiatke.
S hlbokým smútkom v srdci Vám oznamujeme, že nás dnes navždy opustil náš kolega, učiteľ a výborný priateľ Ing. František Václav (1945 - 2022).
Česť jeho pamiatke.
Dňa 6. októbra 2022 sme sa zúčastnili medzinárodnej súťaže mladých talentov, ktorá sa konala v Prešove na SOŠ gastronómie a služieb. Súťaž bola organizovaná pod záštitou samotného predsedu PSK PaedDr. Milana Majerského. Niesla názov SWEETCUP 2022. Škola ju organizovala už po devätnásty krát.
Žiačky Veronika Galliková z I.NP (pripravovala ju MOV Ing. Katarína Vaverčáková) a Adela Tokarčíková z III.CK (pripravovala ju MOV Viera Hudačková) súťažili v dvoch disciplínach. Veronika Galliková predstavila svoj výrobok v kategórii cukrár a Adela Tokarčíková v kategórii kuchár.
Veronika Galliková sa umiestnila v bronzovom pásme a v kuchárskej časti sa Adela Tokarčíková umiestnila v pásme zlatom.
Bc. Jana Regitková
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, pripravila v školskom roku 2022/2023 tretí ročník súťažno-vzdelávacej aktivity PODPOR SVOJ ODBOR.
CIEĽ SÚŤAŽE:
· Prostredníctvom krátkych videí natočených žiakmi SOŠ, ZAUJÍMAVO PREDSTAVIŤ poľnohospodárske, potravinárske, lesnícke a veterinárne odbory na stredných odborných školách.
· OBOHATIŤ POZNATKY žiakov základných škôl o povolaniach v poľnohospodárskom, potravinárskom, lesníckom a veterinárnom sektore.
· UĽAHČIŤ ROZHODOVANIE žiakom základných škôl, kde budú študovať po ukončení 9. ročníka ZŠ.
PRE KOHO JE SÚŤAŽ URČENÁ?
· Žiakov SOŠ, ktorí študujú v študijnom alebo učebnom odbore s poľnohospodárskym, potravinárskym, lesníckym alebo veterinárnym zameraním (skupiny odborov 29 Potravinárstvo, 42 Poľnohospodárstvo, lesné hospodárstvo a rozvoj vidieka I., 43 Veterinárske vedy a 45 Poľnohospodárstvo, lesné hospodárstvo a rozvoj vidieka II.).
· Triedne kolektívy žiakov 7. až 9. ročníka základných škôl.
AKO SA ŽIACI SOŠ ZAPOJA DO SÚŤAŽE?
· SOŠ sa zaregistruje do súťaže - prostredníctvom www.podporodbor.sk.
REGISTRÁCIA TRVÁ od 15.9.2022 do 15.10.2022.
· Študenti vytvoria krátke video v trvaní do 2 minút na určenú tému súťaže = súťažný príspevok.
· TÉMA SÚŤAŽE: „ČO ZAŽIJEŠ V MOJOM ODBORE“
· Súčasťou súťažného príspevku je aj krátka videovizitka autora videa v trvaní do 1 minúty.
· SOŠ prihlási video (vrátane videovizitky) do súťaže - prostredníctvom www.podporodbor.sk.
PRIHLASOVANIE SÚŤAŽNÝCH PRÍSPEVKOV TRVÁ od 16.10.2022 do 30.11.2022.
CENY PRE SOŠ?
· Finančné ceny pre víťazov v hodnote 250, 200 a 150 eur
· Ceny partnerov súťaže
· Ceny pre učiteľov
· Cena pre najaktívnejšiu SOŠ
A ČO ĎALEJ? AKO SA ŽIACI ZŠ ZAPOJA DO SÚŤAŽE?
· Krátke súťažné videá uložíme podľa poľnohospodárskych, potravinárskych, lesníckych a veterinárnych odborov na YouTube kanál PODPOR SVOJ ODBOR, kde budú k dispozícii žiakom, učiteľom a kariérovým poradcom na ZŠ k príprave súťažného dotazníka.
Viac informácií nájdete TU:
Dňa 22. septembra 2022 sme sa so žiakmi II.CK a III.CK zúčastnili sektorovej konferencie, spolu s majsterkou odborného výcviku Janou Regitkovou.
Konferencia sa konala v rámci národného projektu Zlepšenie stredného odborného školstva. Projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Ľudské zdroje. Témou konferencie bola: „Sezónnosť – lokálnosť – udržateľnosť v gastronómii“. Konferencia sa konala v Hniezdnom, v Taberne, v areáli Nestville parku.
Otvoril ju vedúci odboru školstva PSK PaeDr. Ján Furman. Privítal všetkých prítomných a poďakoval organizátorom za možnosť konania sa tejto akcie. Poďakoval vedeniu Nestville Parku a SOŠ hotelovej v Hornom Smokovci, ktorí sa zúčastnili na realizácii celej tejto konferencie.
Vypočuli sme si prednášku Doc. Ľubomíra Štrbu z TU v Košiciach o udržaní našej planéty, tzv. zelenej planéty. Potom vystúpila pani Ing. Anna Balková, členka Výkonného výboru Vidieckej platformy. Spolu s MOV v Hornom Smokovci. hovorili o lokálnosti, sezónnosti, ktorú treba zakomponovať priamo do výučby na školách.
Neskôr sa zapojil a predseda PSK PaeDr. Milan Majerský, ktorý vystúpil so svojim príhovorom.
Veľmi zaujímavá bola panelová diskusia, spojená s komentovaným varením šéfkuchára Hotela Lomnica v Tatranskej Lomnici. Predviedol varenie naživo so žiakmi zo SOŠ hotelovej v Hornom Smokovci. Veľkou atrakciou pre zúčastnených bolo varenie šiestich školských družstiev, ktoré prebiehalo na poschodí Taberny.
Verím, že táto sektorová konferencia bolo prínosom pre všetkých zúčastnených, hlavne pre žiakov a študentov.
Podávanie prihlášok na maturitnú skúšku 2023 je možné len
do 30. septembra 2022!
Pri príležitosti konania 18. ročníka Spišského zemiakarského jarmoku v Spišskej Belej sa žiaci našej školy zúčastnili kvízovej súťaže Zemiaky naše každodenné.
Kvízu sa zúčastnilo 38 žiakov z odborov veterinárne zdravotníctvo a hygiena, mechanizátor a agromechanizátor.
Kvíz pozostával z niekoľkých okruhov otázok o zemiakoch, ktoré boli z oblasti biológie, histórie, pestovania a skladovania zemiakov, chorôb a škodcov, odrôd a v neposlednom rade stolová hodnota zemiakov.
Na prvom mieste sa umiestnili Katarína Kočšáková z III.AV a Viktória Pľutová zo IV.AV, na druhom mieste Lukas Frindt zo IV.AV a tretie miesto obsadil Adam Gállik z III.AV. Diplom a hodnotné ceny víťazom odovzdajú organizátori 18. ročníka Spišského zemiakarského jarmoku.
Víťazom srdečne blahoželáme.
Ing. Martina Lachová
Ministerstvo školstva za účelom udržať bezpečné prostredie v školách a školských zariadeniach v školskom roku 2022/2023 pripravilo dokument „Zelená otvoreným školám“, ktorý je platný po dobu trvania pandémie ochorenia COVID-19 a mimoriadnej situácie.
Bezpríznakovosť
Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti sa predkladá s cieľom zabezpečiť bezpečné prostredie v školách za účelom zaistenia bezpečnosti a ochrany zdravia detí a tak zachovať prezenčnú výučbu a minimalizovať riziko prerušenia výučby v triede.
Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti
Rodič predkladá pri nástupe do školy a po každom prerušení dochádzky do školy a školského zariadenia v trvaní 5 a viac po sebe nasledujúcich vyučovacích dní (víkendy a sviatky sa nepočítajú) Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti dieťaťa/žiaka (Príloha č.1). V prípade, že rodič nepredloží Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti, dieťa/žiak sa považuje za príznakového a je potrebné, aby rodič kontaktoval všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý ho bude ďalej usmerňovať. Ak dieťa/žiak neprišiel v sprievode rodiča do školy a nepredložil „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“, je potrebné dieťa/žiaka umiestniť do izolačnej miestnosti a bezodkladne kontaktovať rodiča.
Ospravedlnenie neprítomnosti
Podľa rozhodnutia ministra školstva rodič môže svojím rozhodnutím ospravedlniť žiaka na 5 po sebe idúcich vyučovacích dní. (víkendy a sviatky sa nepočítajú) aj z dôvodu ochorenia. Pri absencii viac ako 5 po sebe idúcich vyučovacích dní z dôvodu ochorenia musí (žiak) predložiť „Potvrdenie od lekára“ od všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý má vedomosť o prebiehajúcom ochorení (bez obmedzenia počtu ospravedlnení počas školského roka).
Domáce samotestovanie
Dobrovoľné samotestovanie je možné využiť v školách s výskytom 10 % žiakov pozitívnych na ochorenie COVID-19 z celkového počtu žiakov školy. Rodičia nie sú povinní vykazovať vykonanie antigénového samotestu.
Testovanie sa realizuje preventívne, resp. podľa potreby, v prípade opätovného výskytu ochorenia COVID-19.
V prípade, že žiak mal pozitívny výsledok antigénového samotestu, rodič žiaka/plnoletý žiak bezodkladne oznámi túto skutočnosť všeobecnému lekárovi, škole a žiak ostáva doma.
Zelená otvoreným školám - covid opatrenia (dokument Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR)
Využite ako svoj dopravný prostriedok do školy alebo do práce bicykel, šetrite životné prostredie, spravte niečo pre svoje zdravie a vyhrajte hodnotné vecné ceny.
Takto v jednej vete by sme charakterizovali súťaž „Do školy a do práce na bicykli“. V dnešnej dobe, kedy sa kladie čoraz väčší dôraz na ochranu životného prostredia a znižovanie dopadov znečisťovania ovzdušia automobilmi, presadnime na svoje bicykle a urobme takto na prvý pohľad malý krok pre dosiahnutie tohto dôležitého cieľa.
V septembri 2022 využite na dochádzku do práce a do školy bicykel, zaregistrujte sa na tejto stránke https://cyklo.psk.sk/sutaze/do-prace-a-skoly-na-bicykli (založte si profil), jazdite veľa, hlavne s radosťou a vyhrajte vecné ceny.
Kampaň sa uskutoční v termíne od 1.9.2022 do 30.9.2022. Doplňujúce informácie, pravidlá súťaže aj s potrebnou registráciou pre účasť na danej kampani, nájdete na stránke https://cyklo.psk.sk/sutaze/do-prace-a-skoly-na-bicykli.
Dňa 20. júna 2022 sa žiaci I.AV a Ing. Mária Kubová zúčastnili exkurzie na Ranči Čajka. Žiaci mali možnosť zužitkovať svoje vedomosti z anatómie, z odbornej praxe pri vyšetrení TRIASU a pozorovať správanie koní.
Na ranči okrem jazdeckých a výkonných koní žiaci videli rôzne plemená hrabavej a vodnej hydiny, králikov a psov.
Žiaci sa o kone pred jazdou postarali – vyviedli z ohrady, očistili, osedlali a jazdili. Mali k dispozícií 3 kone, ktoré slúžia pre nejazdcov a začiatočníkov.
Cieľom exkurzie bolo zvýšiť odbornú úroveň a rozšíriť odborno-teotretické vedomosti a odborno-praktické zručnosti žiakov z oblastí chovu koní.
V rámci hodín slovenského jazyka a literatúry si študenti prvého a druhého ročníka študijných odborov prehĺbili svoj pozitívny vzťah ku knihám a k čítaniu návštevou mestskej knižnice. Privítala nás PhDr. Jana Schönová, ktorej ďakujeme za odborný výklad podaný veľmi zaujímavo a pútavo. Študenti mali možnosť dozvedieť sa o histórii knižnice, o jej činnosti a tiež vidieť priestory knižnice.
22. júna sa naši žiaci poľnohospodárskych odborov zúčastnili sektorovej konferencie v Prešove na tému "Autonómna technika, presné navádzanie
Takto vykonávali svoju záverečnú skúšku naši autoopravári ...
... cukrári ...
... biochemici ...
... mäsiari (externí študenti) ...
... študenti 2-ročných učebných odborov.
Všetkým absolventom prajeme veľa úspechov v ďalšom profesijnom živote alebo v pokračovaní toho študentského v nadstavbovom štúdiu.
- učiteľ odborných technických predmetov
ucitel_odbornych_technickych_predmetov.pdf
- majster odbornej výchovy pre potravinárske odbory
majster_odbornej_vychovy_pre_potravinarske_odbory.pdf
- školský špeciálny pedagóg
- pedagogický asistent
Žiaci mali možnosť sledovať technológiu chovu hydiny a celú technologickú linku zberu vajec až do triediarne. V triediarni spoznali manuálne triedenie vajec, automatické zariadenie na presvecovanie a triedenie vajec podľa znakov kvality, podľa hmotnosti a zariadenie na označovanie a balenie vajec. V poslednej časti našej exkurzie mali možnosť vidieť expedičné sklady. Exkurzia splnila svoj plánovaný zámer.
2. júna 2022 sa pre žiakov základných škôl ako aj pre širokú verejnosť otvorili dvere našej školy. Návštevníci mohli vidieť práce našich žiakov. Ochutnať cukrárske aj pekárske výrobky, ktoré si pre nich naši šikovní študenti pripravili. Pohrať sa domácimi miláčikmi a vyskúšať si svoje vedomosti z biológie. Veríme, že sa vám u nás páčilo a prídete nás znovu navštíviť.
V súčasnej dobe je nevyhnutné, aby škola držala tempo s najnovšími trendami v gastronómii a zavádzala nové metódy a formy výučby.
V dňoch 16. a 17. mája 2022 sa pedagógovia potravinárskych odborných predmetov a praktickej prípravy zúčastnili v rámci vzdelávania krátkeho kurzu pod názvom „Moderné trendy v gastronómii.
Lektorom zaujímavého kurzu bol inovatívny šéfkuchár Daniel Hamrák, ktorý má dlhoročné skúsenosti z oblasti gastronómie nielen u nás, ale aj zo zahraničia.
Šéfkuchár predstavil vynikajúce jedlá a dezerty, ktoré boli pripravované z nových a zdravých potravín, byliniek a korenín, ktoré očarili nielen na pohľad, ale aj geniálnou chuťou.
Ing. Eva Pisarčíková
Milí rodičia, zákonní zástupcovia žiakov, študenti
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR (ďalej len „MŠVVaŠ SR“) sa pripravuje na nasledujúci školský rok 2022/2023 a zároveň na bezpečný návrat žiakov do škôl v súvislosti s ochorením COVID-19.
Z tohto dôvodu zisťuje záujem rodičov, zákonných zástupcov žiakov o antigénové samotesty na domáce použitie, ktoré budú určené na použitie pred prvým nástupom do školy v školskom roku 2022/2023 a podľa potreby v prípade opätovného výskytu COVID-19 v škole.
MŠVVaŠ SR plánuje zabezpečiť distribúciu antigénových samotestov na bezpečný návrat do škôl v školskom roku 2022/2023 na konci školského roka 2021/2022, aby rodičia dostali antigénové samotesty ešte pred letnými prázdninami.
Rodičia (študenti), ktorí požiadajú o antigénové samotesty, budú povinní v prípade zvýšeného výskytu COVID-19 testy používať a nahlasovať každé vykonanie antigénového samotestu podľa inštrukcií MŠVVaŠ SR.
Váš záujem, resp. nezáujem o domáce antigénové testy, prosíme vyjadriť prostredníctvom doručenej notifikácie cez EduPage do 03.06.2022.
Ďakujeme
V dňoch od 23.mája do 25.mája 2022, keď naši maturanti prechádzali životnou skúškou a preukazovali svoje vedomosti, ostatní žiaci našej školy trávili školský čas menej stresujúco.
V pondelok 23.5.2022 žiaci absolvovali športový deň v parku kaštieľa v Strážkach ...
... v utorok 24.5.2022 sa zúčastnili na prednáške s mestským policajtom na tému „Kriminálna prevencia“ a po prednáške si pozreli filmové predstavenie s názvom „Belle“.
Kultúru v stredu 25.5.2022 vystriedalo účelové cvičenie - po organizovanom vyvedení žiakov do areálu Hájovňa nasledovalo poučenie o prevencii proti požiarom, použití hasiacich prístrojov, ktorú zabezpečila pani Britaňáková z firmy Livonec. Žiaci si vyskúšali použitie hasiacich prístrojov priamo v teréne.
Po skončení výkladu žiaci prechádzali vytvorenými stanovišťami - civilná ochrana, cyklisti a chodci ako účastníci cestnej premávky a zdravie z prírodnej lekárne - oboznamovali sa s novými poznatkami, prehlbovali si vzťah k prírode.
Poďakovanie patrí všetkým zúčastneným za disciplínu a príjemnú atmosféru.
Ing.Kamila Chovancová
Powered by aSc EduPage